De Thermomix kan sousvide koken

sousvide koken met de Thermomix
Thermomix kan Sous-vide koken, dit is een nauwkeurige, zachte manier van koken: het voedsel wordt in een waterbad geplaatst, beschermd door een voedselveilige luchtdichte (vacuüm) zak en gekookt bij een gecontroleerde constante temperatuur tussen 40 en 85 graden. De temperatuur is in de sous vide modus op 1 graad nauwkeurig instelbaar. Dankzij dit specifieke gaar proces in een afgesloten zak behoudt het voedsel al zijn smaak, gaan er geen waardevolle voedingsstoffen verloren en serveer je gegarandeerd een perfect gegaard gerecht. Geschikt voor Vlees, vis, zeevruchten, eieren, groenten en fruit: met sousvide wordt koken kinderspel!

Om Sous vide te koken moet u beschikken over een vacuümmachine om de ingrediënten vacuüm te trekken.
Hiervoor zijn betaalbare huishoudelijke toestellen beschikbaar.

Gebruik vacuümzakken die geschikt zijn voor SousVide koken, dus zonder BPA (Bisfenol A). Polyetheen (plastic) zakken zijn niet geschikt voor het sousvide garen van voedsel.
Deze worden bijgeleverd bij uw vacuümtoestel en kan u hier nabestellen.
Hebt u een Thermomix TM5 download dan de pdf die vermeld werd in de video op de pagina van het kookboek. kookboek Sous Vide koken Thuis
Sousvide pakket bestellen Vacuumzakken bestellen

We hebben 2 mogelijkheden om met de Thermomix sousvide te koken.

1. Met het kookmandje welke standaard bijgeleverd is bij de Thermomix, maar nadeel hier is dat de plaats die men heeft beperkt is.
kookmandje  kookmandje

2. Met de in optie verkrijgbare Blade cover of Peeler. Beide passen op het mes om de vacuum zakken te beschermen en zorgt ervoor dat men veel meer ruimte heeft en zo ook meerdere porties kan garen.Het voordeel van de Peeler is dat dit naast sousvide functie ook schilfunctie heeft. Less hier meer over op de pagina van de Peeler.
blade cover thermomix  messendeksel geplaatst thermomix


Stappen voor sous-vide koken

1. Bereid de ingrediënten voor, verwijder overtollig vet, kruid met peper en zout en voeg eventueel een klontje boter toe
2. Doe ze in de vacuümzak en trek vacuüm met het vacuümtoestel
3. Plaats de blade/Peeler cover en doe voldoende water in de Thermomix en breng deze op juiste temperatuur: Sous-vide functie / 15 min / temperatuur volgens recept/ingrediënt.
Indien u geen blade cover/Peeler heeft plaatst u het stoommandje in de beker, doe voldoende water in de Thermomix en breng deze op juiste temperatuur: Sous-vide functie / 15 min / temperatuur volgens recept/ingrediënt.
De hoeveelheid water hangt af van het volume van de zakken. Voeg voldoende water toe om de zakken volledig onder te dompelen maar niet boven het maximale vulniveau.
4. Plaats de vacuümzakken met de ingrediënten op de blade cover, Peeler of in het mandje en stel in: Sous-vide functie / tijd volgens recept / temperatuur volgens recept/ingrediënt.
5. Zodra de tijd is afgelopen. Haal de zak(ken) uit het water, bak kort in hete pan om korst te krijgen en serveer.

Meer info over sous vide koken kan je vinden in ons kookboek Sous Vide koken Thuis

We geven alvast enkele voorbeeld recepten:


Zalm met een romige dillesaus (voor 4 personen)

zalm sousvide Thermomix  zalm romige dillesaus
Ingrediënten
  • 4 moten zalm
  • 400 gram water
  • 400 gram ijsblokjes
  • 80 gram zout
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 5 takjes dille
  • 35 gram boter
  • 250 gram lichte room
  • 10 gram bloem
  • 1/2 sap en zeste van citroen
Instructies
  • ijsblokjes in beker doen, kies functie turbo 1 seconde
  • water en zout toevoegen, 15 seconden stand 2
  • doe deze mengeling (pekel) in een schaal
  • Leg de zalm in de pekel en zet 1 uur in de koelkast
  • Haal de zalm uit de pekel en dep hem droog met keukenpapier
  • Stop de zalm in per 2 in een vacuüzak en trek de zak vacuüm
  • Plaats de blade cover en vul de beker met voldoende water
  • Vervarm het water met de functie sous-vide, 10 minuten / 55 graden
  • Plaats nu de vacuüzakken en gaar de zalm met de functie sous-vide, 40 minuten / 55 graden
  • Haal de zalm uit de thermomix en maak de beker droog
  • Pel sjalotje en knoflook en doe in de beker
  • 5 seconden / snelheid 5
  • spatel naar beneden en voeg de boter toe
  • 3 minuten / 100 graden /snelheid 1
  • Pluk de takjes van de dille en voeg samen met de room, de bloem, citroenzeste en citroensap toe
  • 5 minuten / 98 graden / snelheid 2
  • Doe de zalm in een schaal en doe de saus erover, serveer

TIP: Door het pekelen wordt de kwaliteit van de vis beter bewaakt en wordt de groei van bacteriën geremd
Bovendien zorgt de pekel ervoor dat de zalm zijn eiwitten niet afgeeft tijdens het garen, anders krijg je een witachtige schijn op de vis.



Gevulde Kipfilet (voor 4 personen)

gevulde kipfilet sousvide
Ingrediënten
  • 4 kipfilets
  • 4 dunne plakjes Hervekaas
  • 4 sneetjes Gandaham
  • 4 halfgedroogde tomaten
  • 60 gram tomatenconcentraat
  • 20 gram olijfolie
  • snuifje peper en zout
  • 1 zak spinazie (400 à 500 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 20 gram arachideolie
  • 50 gram room (eventueel)
Instructies
  • Snijd elke kipfilet horizontaal in, maar snijd hem net niet helemaal door.
  • Plet met de zijkant van een mes het vlees plat.
  • Kruid het vlees aan de binnen- en buitenkant met beetje peper en zout.
  • Vul de kipfilets met een plakje kaas, een sneetje Gandaham en zongedroogde tomaten. Druk ze stevig aan.
  • Je hoeft ze niet met keukentouw dicht te binden, want door de eiwitten en warmte zullen de helften mooi op elkaar blijven.
  • Stop ze in een vacuümzak en trek de zak vacuüm.
  • Gaar de kipfilets met functie sous-vide, 1 uur op 63 graden.
  • Haal de kipfilet uit de beker en maak deze droog
  • SPINAZIE
  • Pel de knoflook en het sjalotje en doe ze in de beker
  • 5 seconden / snelheid 5
  • spatel alles naar beneden
  • Voeg de arachideolie toe, 3 minuten / 100 graden / snelheid 1
  • Was de spinazie, verwijder de onderste dikke stelen en laat goed uitlekken
  • Nadien tussen de handen uitknijpen, zodat het overtollige vocht verwijderd is.
  • Doe een deel van de spinazie in de beker
  • Stel in: snelheid 3 en voeg de rest van de spinazie toe met behulp van de Thermomix spatel
  • Als alle spinazie in de mengbeker zit: 10 minuten / 100 graden / snelheid 1
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg indien gewenst nog room toe en stel dan 3 minuten / 98 graden / snelheid 1
  • AFWERKING
  • Haal de kipfilets uit de vacuümzak en bak ze kort in de pan in wat boter of olijfolie voor een krokant korstje
  • Snijd het vlees in plakjes.
  • Schep de spinazie op de borden en leg er enkele plakjes vlees op.

Bovenstaande recepten komen uit het Kookboek "Sous vide koken thuis"
In de inleiding gaan we dieper in op de kookechtniek, de apparatuur, de voordelen, de ingrediënten die bij uitstek geschikt zijn voor sous-vide. Daarna volgen meer dan 75 recepten.
MEER INFO OVER DIT BOEK

Thermomix heeft 17 functies in 1 toestel
Benieuwd naar de andere functies ? Kijk eens naar het overzicht van de vele functies