Thermomix TM6, het model dat sinds 2019 op de markt is. Een technologisch hoogstaand model met een veel groter bedieningscherm dan de Thermomix TM5.


levering van de Thermomix

Nieuwe Functies

Uiteraard kan de TM6 alles wat de TM5 kan: koken, stomen, mengen, wegen, opkloppen, fijnhakken, kneden, malen, mixen, verwarmen, emulgeren en omroeren

Er werden 4 grote nieuwe functies toegevoegd aan de TM6:

  • thermomix tm6 4 nieuwe functies
  • - Aanstoven tot 160° (enkel beschikbaar via Guided Cooking modus
  • - Sous Vide koken (vacuümzakjes gaan in het kookmandje), temperatuur tussen 40° en 85° instelbaar per graad. Tijd tot 12u. Kan manueel in TM5 ook met temperaturen instelbaar per 5 graden, tot maximum 99 minuten
  • - Fermenteren (vb yoghurt maken), temperatuur tussen 37° en 70°. Tijd van 1 tot 12uur. Kan ook al met de TM5 maar enkel via de receptensleutel
  • - Slow Cooking (bedek max. 800 g vlees met saus en kook gedurende 1-8 uur tussen de 37-95°C voor het bekomen van zacht vlees)

Keukentoestel die regelmatig geüpdatet wordt

De TM6 heeft een ingebouwde wifi-verbinding waardoor je regelmatig updates krijgt en verbeteringen van je toestel. Zo is er al een eikookfunctie, rijstkookfunctie bijgekomen maar worden ook bestaande functies verbeterd. De Thermomix TM6 blijft zich verbeteren.
levering van de Thermomix

Technische aspecten van Thermomix TM6

Motor Nominaal vermogen 500 W
Snelheid van 100 tot 10700 toeren per minuut
Verwarming Opgenomen vermogen 1000 W
Geïntegreerde weegschaal Meetbereik van 1 tot 3000 gr in stappen van 1 gr
Behuizing Hoogwaardig kunststof
Mengbeker Roestvrij staal met geïntegreerde verwarming en temperatuursensor.
Maximum inhoud 2,2 liter
Netspanning Van 220 – 250 V 50/60 HZ
Maximum stroomverbruik 1500 W
Netsnoer lengte 1m
Afmetingen basisapparaat
Excl. varomaschaal
Hoogte 34,1 cm
Breedte 32,6 cm
Diepte 32,6cm
Afmetingen varomaschaal Hoogte 13,1 cm
Breedte 38,3 cm
Diepte 27,5cm
Gewicht Thermomix 7,95kg
Onderdelen faq thermomix pakket
* De Thermomix TM6 basisapparaat
* Volledige mengbeker (voetstuk, mengbeker, mes , deksel en maatbeker)
* varomaschaal (varoma-schaal, varoma-tray, varoma-deksel)
* Varomamandje met deksel (vast gemonteerd)
* Vlinder
* Antispatdeksel
* Spatel
* Basiskookboek
Touschreen scherm 15,2cm x 20,3 cm
Guided cooking Wifi geïntegreerd , rechtstreeks vanop scherm
Temperatuur Van 37° tot 120° graden en varoma (stomen). Tot 160 graden enkel beschikbaar bij guided cooking)
Bij de functie sous-vide temperatuur instelbaar tussen 40° en 85° per graad
Tijd Instelbaar van 1 seconde tot 99 minuten en zelf tot 12 uur instelbaar bij fermentatie en sous-vide
Snelheid Instelbaar in stappen van 0,5 tot 10 met maximum van 10 700 toeren per minuut.
Functies Mixen, hakken, roeren, emulgeren, opkloppen, stomen, wegen, garen,
koken, kneden, malen, aanbraden, fermenteren, karameliseren, slowcooking,
sous-vide, eikoker, rijstkoker

De onderdelen van een Thermomix

thermomix Deksel
Het deksel
Het deksel sluit vacuüm. Om netjes aan de slag te gaan is het handig om bij het afnemen van het deksel, het dopje tegen te houden met je vingers en het deksel omgedraaid met de binnenkant naar boven te leggen. Zo blijft je aanrecht netjes.
thermomix cook key
De Maatbeker
Het maatbekertje gaat bij de bereiding altijd op het deksel. Bij de receptuur staat expliciet vermeld wanneer dit niet het geval is. Bij de volgende gerechten wordt geen maatbeker op het deksel gebruikt: risotto, confituur, inkoken van sausje. Bij de andere gerechten is dit steeds wel het geval. Hierdoor blijven veel vitamines en smaken behouden, veel meer dan wanneer je in een open pot op het vuur kookt.
thermomix weegschaal
De weegschaal
Thermomix heeft een ingebouwde weegschaal. Zo kan je ingrediënten toevoegen en afwegen zonder een externe weegschaal of maatbeker te gebruiken. Alle ingrediënten worden bij de Thermomix recepten trouwens vermeld in gram, ook vloeistoffen zoals olie, wijn, melk ..
De weegschaal weegt per 1 gram nauwkeurig tot 3 kg. De weegschaal van de Thermomix is heel gevoelig.
Enkele tips:
  • - Zet de weegschaal steeds op een glad aanrecht. Als je de weegschaal van de Thermomix in de zomer op je tuintafel wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de Thermomix vlak staat
  • - Reinig regelmatig de dopjes onder aan je toestel, soms kan een kruimeltje onevenwicht brengen
  • - Duw de elektrische draad niet terug in het toestel, want je duwt hierdoor op de weegschaal.
  • - Leg niets tegen het toestel of schuif je receptuur bijvoorbeeld niet onder aan het toestel, want ook dan kan het gewicht een vertekend beeld geven.
  • - Zorg er steeds voor dat het gewicht op 0 staat voordat je begint te wegen
Wens je van een klassiek recept een Thermomix-recept te maken, zet dan je weegschaal aan en weeg alle ingrediënten. Noteer het gewicht, zodat je de volgende keer het gerecht nog sneller kunt bereiden.
thermomix linksomdraai
Linksomdraai
De ene kant van het mes is scherp, de andere kant is dit niet. Als je instelt op ‘linksomdraai’, dan zal het mes niet scherp zijn. Hierdoor krijg je hetzelfde effect alsof je met een houten lepel roert. Heel handig als je risotto, rijstpap, stoofpotjes... maakt, waarbij de stukjes niet gemalen mogen worden. Maar ook voor puree is het heel belangrijk om deze functie te gebruiken: anders krijg je een ‘kauwgomachtige’ puree. Belangrijk hierbij is dat je de snelheid niet hoger stelt dan 4, anders ben je door de snelheid toch aan het snijden.
thermomix varomamandje
De varomamandje
Het varomamandje gebruik je ingedompeld in bouillon, bijvoorbeeld bij het bereiden van onze vol-au-vent, want zo zal de kip smaak geven aan de saus. Maar het varomamandje kan ook als stoommandje gebruikt worden, bijvoorbeeld om heerlijk gestoomde krieltjes te maken. Giet dan niet meer dan 400 g water (met of zonder bouillonblokje) in de mengbeker en zet het varomamandje in de beker. Hierdoor komen de ingrediënten niet in contact met het water, maar wel met de stoom van het water, en behoud je veel vitamines en smaak. Het mandje gebruiken we ook op het deksel om verdamping te verkrijgen en tegelijk om warmte te behouden en om spatten tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij het maken van confituur, risotto, tomatensaus…
Tip: als je een kruidentuiltje aan je soep wilt toevoegen, dan kun je dit in het varomamandje leggen. Laat je soep garen en haal het mandje eruit net voor mixen.
thermomix varomaschaal
De varomaschaal
Met de varomaschaal en het varomamandje kun je op een optimale manier stomen. Tijdens het stomen kun je immers even voelen hoe ver het gaarproces gevorderd is. Dit kan minder met de ingebouwde stoomapparaten, want dan komt er een heuse stoomwolk op je af. Je kunt dus met meer gevoel en finishing touch koken.
Tips
  • - Voor nog meer smaak voeg je aroma’s toe aan het stoomwater, zoals een scheutje wijn, kruiden zoals citroengras…
  • - Zorg ervoor dat wat in de mengbeker zit (water, soep, bouillon, saus…) de varomatemperatuur bereikt heeft, voordat je de varomaschaal erop zet. Met andere woorden, voordat je je groenten gaat wassen en versnijden, giet je eerst de vloeistof in de mengbeker, stel in: 7-10 min./varoma/snelheid 2 en verwerk ondertussen de groenten, het vlees of de vis. Doe ze in de varomaschaal zodra de varomatemperatuur (dus na 7 à 10 minuten) is bereikt – je ziet dan tweemaal varoma op de middelste bol op je scherm staan. De poriën van de groenten, het vlees of de vis gaan zich door de warmte sluiten, waardoor veel meer smaak en vitaminen behouden blijven. Zo gaat ook de kleur van groene groenten zoals broccoli knalgroen blijven.
  • - Zorg er steeds voor dat de ingrediënten klein gesneden zijn. Hierdoor garen ze sneller, dus meer smaak, meer vitamines én sneller aan tafel.
  • - De damp komt vanuit het midden waar normaal het maatbekertje is geplaatst, dit betekent dat de damp recht omhooggaat. Zorg er daarom steeds voor dat je zowel in de onderste als in de bovenste schaal in het midden een gaatje vrijmaakt tussen de ingrediënten waardoor de damp recht omhoog kan gaan en tegen het deksel komt. Zo krijgen alle ingrediënten dezelfde hoeveelheid warmte en niet alleen die in het midden.
  • - Als je groenten, vlees, of vis met een verschillende gaartijd wilt stomen, leg dan de ingrediënten met de langste gaartijd op de onderste schaal. Op de bovenste schaal leg je de ingrediënten met de kortste gaartijd en die schaal voeg je pas later toe.
thermomix vlinder
De vlinder
De vlinder wordt gebruikt om bijvoorbeeld eiwit of slagroom luchtig te mengen of op te kloppen. Romige desserts, zoals chocolademousse, worden hierdoor lekker licht en luchtig.
thermomix spatel
De spatel
Dit is mijn maatje voor grote volumes. Als ik bijvoorbeeld knolselderijsoep maak, is het interessant om de knolselderij helemaal te verwerken. Uiteraard kun je onmogelijk alle stukken van 1 knolselderij helemaal in de mengbeker doen en dan mixen, daar is het volume te groot voor. Wel kun je een gedeelte van de knolselderij in stukken toevoegen, de Thermomix instellen op snelheid 3 en geleidelijk aan door het gaatje in het deksel de andere stukken toevoegen, terwijl je met de spatel de groenten naar beneden duwt. Wees niet bang, de spatel is zo gemaakt dat deze niet aan het mes komt. Doe er vervolgens niet te veel water bij, maar wel genoeg bouillonpasta of bouillonblokjes. Laat de soep dan een 30- tot 40-tal minuten garen en mix ze daarna, 2 min./snelheid 10. Inderdaad, bij zo’n volume krijg je een heel geconcentreerde soep. Een deel kun je invriezen (neemt weinig plaats in) en het andere deel kun je aanlengen om direct op te lepelen. Voor diegenen die het geluk hebben om een groenten en/of kruidentuin te hebben, waarbij soms heel veel dezelfde groenten en/of kruiden tegelijk rijp zijn, is bovenstaande tip reuze handig. Niet vergeten dat je door de kracht van de Thermomix® tomaten met pitjes en velletjes kan mixen en dus veel tomaten tegelijk kan verwerken! Opgepast bij het invriezen: zorg ervoor dat de ingrediënten tot 100 graden worden gegaard, zo zijn ze bacterievrij. Ook ijsdraaien is handig met de spatel, zo raken alle stukjes aan het mes. Uiteraard gebruik ik ook de spatel om het varomamandje eruit te halen. Tip: om efficiënt te werken zorg ik er steeds voor dat het mandje met de opening juist rechts naast het handvat ingezet wordt. Zo is dit na de bereiding gemakkelijker dan als de opening zich achteraan bevindt. Opgelet: om ingrediënten uit de mengbeker te halen, gebruik ik liever een gewone pannenlikker, deze is buigzamer.
thermomix tm5

4 manieren van koken met de Thermomix

4 manieren? Voor ieder wat wils, van hobbykok tot snelle maaltijd op tafel toveren?

Ontdek de manieren
thermomix tm5 tm6

Thermomix kopen

OVertuigd van het kunnen van de Thermomix? Wordt de Thermomix jouw hulp in de keuken.

Thermomix kopen
thermomix pakket

Kennismakingsdemo

Wil je de Thermomix in actie zien? Ontdek de Thermomix in real live op één van onze kennismakingsdemo's op tal van plaatsen in Vlaanderen

Kennismakingsdemo

Meer informatie over de Thermomix

Heb je ergens vragen bij over de Thermomix, de kooksessies, onze vervolmakingsessies, contacteer ons en we helpen je graag verder.