Deeg in de Thermomix

Thermomix degen en bakken in de Thermomix

Nu iedereen thuis is door de Corona crisis beginnen we meer en meer zelf brood te bakken.
Speciaal een broodmachine kopen? Neen gewoon de Thermomix gebruiken die veel meer functies heeft dan enkel maar brood bakken.
Om jullie te helpen bij het maken van brood hebben we een volledige blog opgesteld.
Hieronder al een kort overzichtje van wat je allemaal in deze blog kan terugvinden


Brood

Allereerst geven we jullie een basisrecept voor brood mee. Als we al onze recepten vergelijken dan komen wij telkens op het zelfde neer voor 100 gram bloem gebruik je ongeveer 70 gr water.

Ingrediënten
  • 500 gr bloem
  • 350 gr water
  • 10 gr droge gist (of 20 gr verse gist)
  • 5 gr zout
  • 30 gr olijfolie of boter
  • 5 gr suiker (optioneel)
Instructies
  • - Doe het water met de gist in de mengbeker. Als je werkt met boter dan doe je deze hier ook bij. De suiker voeg je ook in deze fase toe (optioneel, zie tip waarom suiker) 3 minuten/37graden/snelheid 2
  • Voeg nu eerst de bloem toe, olijfolie en het zout. Zorg dat je het zout altijd als laatste op de bloem doet zodat deze nog niet in aanraking komt met de gist.
  • 2 minuten/deegfunctie deegfunctie
  • Twee keer laten rijzen maakt je brood altijd luchtiger maar dit hoef je niet persé te doen. Doe je dit niet zorg dan na het uithalen dat je deeg in de juiste vorm legt of in een bakvorm steekt. Laat deze dan 30 minuten rijzen op een warme plaats goed afgedekt.
  • Ga je voor twee keer rijzen. Haal het deeg dan uit je mengbeker en maak er een bolletje van. Laat het 30 minuten afgedekt op een warme plaats rijzen. Na de 30 minuten kneed je het deeg nog eens met de hand en maak je de gewenste vorm van of steek je het in een bakvorm. Laat deze dan nog eens 30 minuten rijzen. Hierna kan het de oven in.
  • Brood 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Enkele varianten op het brood basisrecept:

Thermomix 6granenbrood

6-granenbrood

Ingrediënten:
  • 220 gr water
  • 20 gr droge gist
  • 450 gr 6 granenbloem
  • 30 gr olijfolie
  • 5 gr suiker
  • 5 gr zout
  • Recept in pdf.
Thermomix volkoren haver deeg

volkoren haver

Ingrediënten:
  • 300 gr tarwebloem
  • 175 gr volkoren haverbloem
  • 330 gr water
  • 30 gr olijfolie
  • 5 gr droge gist
  • 5 gr zout
  • Recept in pdf.
Thermomix spelt-amandelbrood

Spelt-amandelbrood

Ingrediënten:
  • 540 gr speltmeel (half volkoren)
  • 100 gr amandelmeel
  • 5 gr zout
  • 20 gr lijnzaad
  • 10 gr chiazaad
  • 10 gr gist
  • 360 gr lauw warm water
  • 10 gr kokosbloesemsuiker (optioneel)
Het brood lieten we 40 minuten rijzen, erna gaat in de oven op 200 graden eerst 40 minuten dan de oven verlagen naar 175 graden en nog eens 10 minuten. Recept in pdf.


Broodjes

broodjes vorm maken kan je zien in het volgende filmpje:

Hierbij geven we ook enkele receptjes die wij gemaakt hebben voor broodjes.

Enkele mini broodjesdegen:

Thermomix spelt-havermout pistolet

spelt-havermout

Ingrediënten:
  • 300 gr water
  • 25 gr droge gist
  • 400 grbruin speltbloem
  • 30 gr olijfolie
  • 15 gr melk
  • 100 gr havermoutvlokken
  • 15 gr zout
Doe de melk, olijfolie samen met de gist en water. Recept in pdf.
Thermomix witte pistoletjes

Witte pistoletjes

Ingrediënten:
  • 300 gr water
  • 10 gr gist
  • 5 grhoning
  • 500 gr bloem (wit brood bloem)
  • 5 gr zout
Recept in pdf.
Thermomix mini granenbroodjes

mini granenpistoletjes

Ingrediënten:
  • 50 gr speltgraantjes
  • 150 gr water
  • 10 gr droge gist
  • 200 gr bloem
  • 20 gr olijfolie
  • 5 gr zout
Doe allereerst de speltzaadjes in de beker 20seconden/snelheid 10 haal even eruit en die achteraf met de bloem erbij. Recept in pdf.


Tips en Tricks bij degen

  • Is je deeg te nat na voorgestelde tijd op deegfunctie?
    Doe dan gewoon wat extra bloem bij je deeg en kneed nog eens 1 minuut/deegfunctie.
    Extra lang kneden zonder bloem bij te doen helpt niet. Wij deden de test voor jullie. Ons 6 granenbroodje die wat te nat was na 2 minuten op deegfunctie. Hebben we zonder extra ingrediënten toe te voegen langer laten draaien in totaal 10 minuten/deegfunctie. Zoals je ziet nog meer plakkerig en veel moeilijker uit te halen.
    deegfunctie kneden verschil

  • Je brood kruimelt teveel of is te droog bij het snijden ?
    Dan heeft je deeg iets meer vetstof nodig zoals olie of boter. Probeer dan bij je volgende broodje iets meer erin te doen.

  • Vermijd direct contact van het gist en zout
    Gist en zout zijn vijanden. Vermijd dus direct contact hiertussen. De gist wordt altijd eerst met het water en eventueel suiker/honing opgewarmd. Doe erna altijd eerst de bloem erin zodat je gist bedekt is en daarop het zout kan bijdoen. Zo vermijd je direct contact.

  • Verse gist of droge gist
    Met beide producten kun je prima een gistdeeg maken. Het enige verschil zit in de bereiding en de hoeveelheid die je nodig hebt. De werking is uiteindelijk hetzelfde. Droge of gedroogde gist is ontzettend makkelijk in gebruik, je hoeft het niet op te lossen in vloeistof. Je kunt droge gist dus direct toevoegen aan de bloem. Verse gist moet je altijd eerst oplossen in een vloeistof. Staat er droge gist in het recept en wil je verse gist gebruiken dan doe je het dubbele van gewicht.

  • Snij nooit met een mes in je deeg
    Als je met een mes in je deeg snijdt breek je de gluten in je deeg af. Als je deeg in stuken moet verdelen doe dit dan met een deegsteker zoals op de foto. Voor de sneetjes die je boven op je brood of pistoletjes maakt gebruik je best stokbroodmesje of zoals je hieronder op de foto ziet een scheermesje.
  • deegsteker en stokbroodmesje/scheermesje
  • Gebruik lauw water
    Gebruik altijd lauw water. Bij gebruik van koud water gaat je gist niet activeren en bij te warm water ga je het deeg zeer plakkerig maken en gaat de functie van gist verloren. Zorg dus voor lauw water. Door altijd ons water eerst met de gist op 37 graden te verwarmen zorgen we voor de juiste temperatuur.

  • Kan ik mijn brood bakken in de airfryer?
    Dit kan zeker! Wij hebben dit met verschillende broodjes uitgetest maar ook met verschillende airfryers. We hebben gemerkt dat dit enorm kan verschillen van airfryer tot airfryer. Bij de ene heb je de helft van de tijd van in de oven nodig bij de andere is er geen groot verschil. Heb je een airfryer? test dan zeker eens je broodjes erin uit. Gebruik best wel bakpapier in je airfryer zodat je broodjes niet kleven aan de onderkant. Controleer de broodjes regelmatig want ze hebben soms maar de helft van de tijd nodig dan in de oven.

  • Waarom zoetstof in het brood?
    Bij sommige recepten zie je suiker of honing staan als ingrediënt. Zoetstof activeert de gluten sneller waardoor je brood sneller zal rijzen. Voeg deze dus toe bij je water en gist die je verwarmt naar 37 graden.

  • Hoeveel verschil is er tussen 1 keer en 2 keer rijzen?
    Hoe donkerder je gaat van brood hoe groter het verschil wordt van rijzen. Een roggebrood kan zeer zwaar en stevig zijn. Als je deze 2 keer laat rijzen zal je het brood iets luchtiger maken. Op de foto zie je het volkoren haver broodje na 1 keer rijzen en na 2 keer rijzen. Bij dit brood proef je het verschil. Brood rijzen verschil tussen 1 x en 2x Bij wit brood is het veel minder nodig om 2 keer te rijzen. Wit brood heeft veel meer tarwe die sneller rijzen. Bij deze test hebben we geen verschil geproeft en zag je ook geen verschil aan het brood.

  • Baktijden
    Brood gaat voor 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Pistolets en kleine broodjes zijn altijd net iets korter een 20 -25 minuten ook op 200 graden voor hetelucht. Is jouw oven geen hetelucht dan is het beste om 220 graden te nemen. Het brood is klaar als je onderaan erop tikt en deze hol klinkt.


Pizza en pasta

Wil je heerlijk zelf pizza maken? Of ga je voor een pastagerechtje met zelfgemaakte pastadeeg. Liever een heerlijk gevuld broodje? Hier enkele receptjes wat je nog met de deegfunctie kunt doen:

Pizzadeeg

Ingrediënten
(voor 3 a 4 pizza's)
  • 1 zakje of 7 gr droge gist (of 15 gr verse gist)
  • 300 gr pizzameel (type frans krokant)
  • 100 gr harde tarwegriesmeel
  • 220 gr lauw water
  • 1/2 eetlepel zout
  • 30 gr olijfolie
Instructies
  • - Voeg 220 gr lauw water toe aan de mengbeker samen met de gist 1 minuut / 37 graden/ snelheid 1,5
  • - Voeg vervolgens de bloem, de tarwegriesmeel, olijfolie en zout toe 2 minuten/deegfunctie
  • - Doe wat olijfolie of bloem op je aanrecht en haal de deeg uit de mengbeker. Leg de deeg op je aanrecht met een vochtige keukendoek over en laat 30 tot 40 minuten rijzen.
  • - Scheur van het gerezen pizzadeeg een bolletje af ter grootte van een tennisbal.
  • - Bestrooi het werkoppervlak met wat bloem en neem de deegrol. Rol het deeg tot een dunne ronde lap van zo’n 30 cm doorsnede.
  • - Beleg je pizza met wat je zelf wilt.
  • - Bak de pizza op 200 graden ongeveer 20-30 minuten afhankelijk van je oven.

Recept in pdf.


Pastadeeg

Ingrediënten

  • 200 gr bloem + wat extra om te bestuiven
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
Instructies

  • - Doe de bloem, eieren en olijfolie in de mengbeker en kneed 2min/deegfunctie
  • - Na de 2 minuten zal je een kruimelige deeg hebben, haal het deeg eruit en maak er een bal van.
  • - Wikkel deze bal in huishoudfolie en laat rusten voor ongeveer 15 minuten.
  • - Bestrooi je aanrecht met bloem of wat olijfolie. Rol het deeg uit tot het 2-3 mm dik is. Heb je pastamachine dan kan je hiermee ook je deeg dun maken en tot de vorm die je wenst. Gebruik anders een deegroller.
  • - Snij in reepjes van 1 cm breedt en rol deze eventueel nog in ronde pasta.
  • - Kook erna de pasta in een pot water met een theelepel zout erin. De pasta moet ongeveer 3 tot 4 minuten koken

Recept in pdf.


  • Extra: met deze deeg kan je ook farfaille maken of penne. Hoe doe je dit:
  • * Farfaille: Snij de pasta in rechthoekige blokjes vna 2 cm op 5 cm en knijp in het midden bij elkaar. Zodat we een vlindervorm creëren en zo hebben we farfalle pasta gemaakt
  • * Penne: Snij de pasta in vierkantjes van 2cm op 2cm. Neem een metalen rietje of een gewoon rietje. En draai het vierkantje hierrond. zorg dat de delen die over elkaar komen goed aan elkaar vasthangen en schuif dan je penne van het rietje.

Gevulde pizzabaguettes

Ingrediënten
  • 360 g water
  • 10 gr droge gist (of 20 gr verse gist)
  • 550 gr wit brood bloem
  • 5 gr zout
  • 220 gr chorizo (gesneden in dunne plakjes)
  • gemalen kaas naar smaak
Instructies
  • - Heb je een blok kaas doe deze dan eerst in de mengbeker hak 10 seconden/snelheid 6. Haal eruit en zet opzij
  • - Doe water en gist in de mengbeker 1 minuut/ 37 graden/ snelheid 1
  • - Doe de bloem en het zout erbij 2 minuten/deegfunctie
  • - Haal de deeg eruit en laat 40 minuten rijzen.
  • - Verdeel nu in 6 stukken en rol uit zodat ze allemaal rechthoeken worden. Plaats in het midden van elke rechthoek de chorizo en wat gemalen kaas erover. Plooi nu de rechthoeken toe. zodat het kleine rolletjes worden. Leg deze op een bakplaat en laat nog eens 20 minuten rijzen
  • - Verwarm ondertussen je oven voor op 250 graden
  • - Plaats op de bodem van je oven een schaaltje met water.
  • - Maak met een scherp mes of specifiek mesje voor brood (zie tips) 3 strepen in je deeg zodat de chorizo wat zichtbaar wordt.
  • - Zet voor 10-15 minuten in de oven van 250 graden tot ze krokant en goudbruin zijn.
  • - De broodjes zijn zeer lekker als ze nog wat warm zijn maar kunnen ook koud geserveerd worden
  • Tip:Probeer ook eens wat anders dan chorizo tussen de broodjes te steken. Wat dacht je van wat lekkere groentjes als paprika of hamblokjes ertussen?

Recept in pdf.


Snelle aperitiefpizzatjes

Ingrediënten
  • 150 gr yoghurt
  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 10 gr olijfolie
  • Tomatensaus
  • Toping naar keuze
Instructies
  • - Doe de bloem, yoghurt en olie in de mengbeker 2 minuten/ deegfunctie
  • - Haal het deeg eruit. Verdeel de deegbol in 4 delen. Maar er platte dikke kleine pannenkoekjes van. Ze mogen nog dik zijn want straks gaan we ze doormidden opensnijden
  • - Zet een pan op het vuur op een middelhoog vuur en leg de pannenkoekjes erin bak elke kant 2 minuten tot ze kleurtje hebben.
  • - Verwarm de oven voor op 200 graden
  • - Snij ze open door midden en leg op een ovenschaal. Doe de tomatensaus erop en beleg met de topings naar eigen wens
  • - Doe de minipizzatjes in de oven voor 30 minuten of als je airfryer hebt voor 5 minuten in de airfryer.

Recept in pdf.



Zoetigheden

Naast brood en pizzatjes kan je natuurlijk met de deegfunctie enkele zoetigheden maken. Wat dacht je van chocoladebroodjes voor je gezin de zondagochtend te verwennen.

Chocoladebroodjes

Ingrediënten
  • 165 gr melk
  • 40 gr klontjes suiker of kristalsuiker
  • 10 gr droge gist
  • 60 gr boter
  • 375 gr patiseriebloem
  • 2 eieren
  • 100 gr chocolade druppels
  • snuifje zout
Instructies
  • - Doe de klontjes suiker of kristalsuiker in de mengbeker 10 seconden/snelheid 10 tot je poedersuiker hebt.
  • - Doe bij de poedersuiker de melk en gist in de mengbeker 2 minuten /37 graden/ snelheid 2
  • - Voeg de boter in kleine stukjes, bloem, 1 ei, zout en 20 gr chocoladedruppels toe 2 minuten/deegfunctie.
  • - voeg 60gr chocoladedruppels toe en meng 5 seconden/deegfunctie (deze blijven geheel en mengen tussen het deeg).
  • - Haal de deeg eruit en verdeel meteen in verschillende bolletjes leg ze op een pakplaat en bedek met een handdoek laat ze 30 minuten rijzen.
  • - Duw de resterende chocolade druppels na het rijzen boven in de broodjes. zie foto:
  • - Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • - Neem het tweede ei en klopt deze door elkaar. Wrijf de broodjes na 20 minutren rijzen in met het ei.
  • - Bak de broodjes in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuten (tot de broodjes mooi bruin kleuren)
  • - Laat afkoelen en geniet van deze zoete zonde.

Recept in pdf.


Kaneelbroodje

Ingrediënten
    Dit is voor een klein broodje voor 2 personen
  • 30 gr koude boter
  • 25 gr boter op kamertemperatuur
  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 50 gr melk
  • 20 gr bruine suiker/basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 appel
  • 50 gr klontjes suiker of kristalsuiker
  • 1 theelepel warm water
Instructies
  • - Verwarm de oven voor op 210 graden
  • - Vet een ronde cakevorm in
  • - Doe de koude boter, zelfrijzende bloem, melk in de mengbeker 2 minuten/deegfunctie
  • - Rol het deeg uit tot 5 mm dik
  • - Was de mengbeker uit, plaats de boter op kamertemperatuur samen met de bruine suiker en de kaneel in de mengbeker.
  • - Mix 20 seconden/snelheid 4. Schraap naar beneden en als het nog niet goed gemixt is doe dit dan nog eens 20 seconden/snelheid 4
  • - Smeer het boter-kaneel mengsel over het deeg. Snij de appel in stukjes en verdeel dit ook over het boter-kaneel mengel.
  • - Rol het deeg op en snij tussen de 8 en 10 cm af. Plaats deze in de cake vorm
  • - Bak 15 tot 20 minuten op 210 graden. Laat het afkoelen.
  • - Was de mengbeker opnieuw uit. Doe de klontjes suiker/kristalsuiker in de mengbeker 10 seconden/snelheid 10 tot je poedersuiker hebt.
  • - Doe 2 theelepels water in de mengbeker 10 seconden/snelheid 6
  • - Als het mengsel een beetje vloeibaar is maar toch vaste structuur heeft kan je deze over het kaneelbrood gieten. Als de bloemsuiker nog niet goed genoeg is doe beetje extra water bij niet teveel zodat je zeker niet te lopend maakt. Nog eens 10 seconden/snelheid 6
  • - Laat het poedersuiker mengsel hard worden op je kaneelbroodje en serveer.

Recept in pdf.



Wat leg je nu op die boterham?

speculoospasta, chocopasta en confituur gemaakt in Thermomix

Nu we heerlijk brood gemaakt hebben moeten we natuurlijk ook iets hebben voor erop te smeren. Wat dacht je van zelfgemaakte chocopasta, speculoospasta of confituur. Hieronder vindt je de recepten voor chocopasta en speculoospasta. Uitgebreid recept voor confituur kan je terugvinden in ons kookboek Koken met de Thermomix gemakkelijk en super lekker (rode kookboek) p107

Speculoospasta

Ingrediënten
    Dit recept is goed voor 1 confituurpot/bokaal te vullen.
  • 1 ei
  • 50 gr kristalsuiker of suikerklontjes
  • 35 gr koffie
  • 70 gr speculoos + 2 reepjes extra
  • 50 gr boter
  • snuifje kaneel
Instructies
  • - Doe de 2 extra speculoos reepjes in de mengbeker hak een halve seconden op turbo. Haal eruit en zet opzij. Deze gaan we op het laatste in onze speculoospasta doen als crunchy blokjes
  • - Doe de 70 gr speculoos in de mengbeker 10 seconden/snelheid 7. Nu is de speculoos volledig poeder haal uit en zet in een andere kom opzij
  • - Doe de kristalsuiker of suikerklontjes in de beker 10 seconden/snelheid 10 tot je poedersuiker hebt
  • - Plaats de vlinder en doe het ei bij de poedersuiker. 4 minuten/85 graden/snelheid 4. Na de 4 minuten moet je mooi egaal mengsel hebben
  • - Haal de vlinder eruit doe de speculoos, snuifje kaneel en de boter erbij 8 minuten/85 graden/snelheid 4.
  • - Doe de crunchy speculoosstukjes erin 2 seconden/linksomdraai/ snelheid 5
  • - Doe over in bokaal en laat afkoelen.

Recept in pdf.


Chocopasta

Ingrediënten
    Dit recept is goed voor 1 confituurpot/bokaal te vullen.
  • 100 gr hazelnoten
  • 50 gr pure chocolade
  • 10 gr kokosbloesemsuiker
  • 5 gr honing
  • 15 gr kokosolie
Instructies
  • Deze chocopasta heeft een hazelnoot smaak wil je die wat minder hebben gebruik wat meer pure chocolade en iets minder hazelnoten.
  • - Verwarm de oven op 200 graden. Leg de hazelnoten op een bakplaat en zet voor 10 minuten in de oven. We roosteren even de hazelnoten om het bruine velletje te verwijderen.
  • - Na 10 minuten haal de hazelnoten uit de oven en beweeg ze over de schaal bij de meesten noten zal het bruine velletje er snel afgaan. Lukt dit bij enkele niet steek ze in een handdoek vouw dit toe schut en rol hiermee en de velletje zullen er af gaan.
  • - Doe de hazelnoten in de mengbeker en maal ze fijn 10 seconden/snelheid 10
  • - Haal eruit en zet opzij. Doe de chocolade en kokosolie in de mengbeker smelt 3 minuten / 50 graden/snelheid 2 (zorg dat de chocolade gesmolten is zoniet doe nog wat extra tijd of verhoog naar 55 graden, kan sterk afhankelijk zijn van cacaograad in de pure chocolade)
  • - Doe de hazelnoten erbij en 1 minuut/50 graden/snelheid 4. Mag nog wat korrelig zijn
  • - Doe de honing en kokosbloesemsuiker erbij mix 3minuten/50 graden/snelheid 4
  • - Giet over in een bokaal en laat afkoelen. Zet een nachtje in de koelkast. Haal het erna uit en zet in je voorraad kast. Als je in koelkast laat staan zal de chocopasta moeilijk smeerbaar zijn.

Recept in pdf.

Wat met oud brood?

Te veel brood uitgetest? Wat nu met oud brood? Hier enkele tips:



Share
Gerelateerde post
Blog paasbrunch

Paasbrunch

Een Paasbrunch met de familie? 3 overheerlijke Thermomix recepten waarmee jouw Paasbrunch een succes wordt.

Blog Babyvoeding met Thermomix

Babyvoeding met THermomix

Thermomix is voor de jonge mama en papa of de grootouders een fantastisch hulpmiddel om de baby zijn of haar eerste papjes te maken.