De Thermomix kan Emulgeren

emulgeren met de Thermomix

Emulgeren is een kooktechniek waarbij met behulp van een emulgator twee stoffen gemengd worden, die normaliter niet met elkaar zouden mengen. De emulgator (denk aan de eidooier in de mayonaise) zorgt ervoor dat de twee vloeistoffen die niet goed mengen (zoals olie en een vloeistof op waterbasis, zoals azijn) wél goed samengevoegd kunnen worden. Voorbeelden van emulsies zijn: mayonaise, vinaigrette, dressing..

Thermomix maatbeker
De vorm van het Thermomix maatbekertje is zo ontworpen dat deze niet helemaal afsluit. Er zit een beetje speling tussen het deksel en het maatbekertje. Hierdoor kan je je bij de bereiding van bijvoorbeeld mayonaise de olie rechtstreeks op het deksel gieten. De olie zal dan geleidelijk aan druppelsgewijs in de mengbeker lopen.
Emulgeren is zo erg gemakkelijk en geeft een uitstekend resultaat.

Enkele voorbeelden en tips:
Mayonaise maken
Mayonaise maken met de Thermomix is heel eenvoudig en er kan niet veel misgaan.
Voor een optimaal resultaat dienen alle ingrediënten en de mengbeker op kamertemperatuur te zijn.
Doe 2 eidooiers, 1 theelepel citroensap, 2 theelepels mosterd, snuifje peper en zout in de mengbeker.
Plaats de vlinder in de de mengbeker en zet de Thermomix op snelheid 4 zonder tijd in te stellen
Start de weegschaal (deze werkt tijdens het draaien tot aan snelheid 4)
giet nu voorzichtig 250 g zonnebloemolie, soja-olie of druivenpitolie (wat je het liefst gebruikt) op het deksel met de maatbeker, de olie zal door de fijne speling tussen deksel en maatbeker langzaam in de beker sijpelen. Als alle olie in de mengbeker is kan je het dopje eraf nemen en kijken naar het resultaat, indien de mayonaise te stijf wordt kan je beetje water of citroensap toevoegen.

We geven alvast enkele voorbeeld recepten:


Vinaigrette met wasabi

Vinaigrette met sojasaus en wasabi
Ingrediënten
  • 100 gram sojasaus
  • 100 gram Arachideolie
  • 25 gram wasabipasta
Instructies
  • Doe de sojasaus, de olie en de wasabipasta in de mengbeker
  • 30 seconden / snelheid 10
  • Doe de mengeling in kleine serveerschaaltjes
  • Heel lekker bij sushi of maki


Cocktailsaus

 
Ingrediënten
  • 1 eierdooier
  • 1/2 eetlepel mosterd
  • sap van 1/2 citroen
  • 80 gram druivenpitolie
  • 10 gram ketchup
  • 5 gram whisky
  • snuifje peper en zout
Instructies
  • Zet een kan op het deksel van de mengbeker, weeg de olijfolie erin af en zet de kan apart
  • Plaats de vlinder op het mes
  • Doe de eierdooier, de mosterd, het citroensap, peper en zout in de mengbeker
  • Start de Thermomix zonder tijd in te stellen: snelheid 3
  • Giet na ongeveer 1 minuut de olie uit de kan geleidelijk op het deksel.
  • Stop de Thermomix als alle olie in de mengbeker is gelopen.
  • Voeg vervolgens de ketchup en de whisky toe, 10 seconden / snelheid 3
  • Haal de saus uit de beker en doe ze in een schaal, heerlijk bij visgerechten.


Dressing van mosterd balsamicoazijn

 
Ingrediënten
  • 240 gram olijfolie
  • 50 gram mosterd
  • 50 gram balsamicoazijn
  • 2 eetlepels gemengde gedroogde kruiden (bijv. basilicum, oregano, tijm, rozemarijn)
  • 1 theelepel zout
  • snuifje vers gemalen zwarte peper
Instructies
  • Zet een kan op het deksel van de mengbeker, weeg de olijfolie erin af en zet de kan apart
  • Doe de grove mosterd, balsamicoazijn, gemengde kruiden, zout en zwarte peper in de mengbeker en meng 30 sec/snelheid 4
  • Meng 3 min/snelheid 4 terwijl u de olijfolie zeer langzaam op het deksel van de mengbeker giet en de olie in een dunne stroom rond de maatbeker op de draaiende mesbladen laat draaien om een emulsie te maken. Serveer of doe de inhoud over in een luchtdichte pot en bewaar deze in de koelkast

Deze dressing is meerdere weken houdbaar in de koelkast Lekker op groene salades of salades met gehakte rauwe groenten en fruit.

Thermomix heeft 17 functies in 1 toestel
Benieuwd naar de andere functies ? Kijk eens naar het overzicht van de vele functies

In de video leggen we uit hoe je mayonaise maakt in de Thermomix: