De Thermomix kan opkloppen

opkloppen met de Thermomix

Thermomix kan opkloppen. Bij opkloppen worden producten met elkaar vermengd met de bedoeling het product luchtiger te maken.
Gebruik de vlinder om ingrediënten zoals eiwit of slagroom luchtig te mengen of op te kloppen. Het maakt romige desserts, zoals chocolademousse, lekker licht en luchtig.
Thermomix vlinder  Thermomix vlinder max 4  Thermomix vlinder in beker

Opgelet: Gebruik bij de vlinder nooit een hogere snelheid dan snelheid 4.

Enkele voorbeelden en tips:
Opkloppen van slagroom
Plaats de vlinder. Doe slagroom in de mengbeker en klop op snelheid 3, zonder een tijd in te stellen, blijf kijken door de opening in het deksel van de mengbeker en stop met opkloppen zodra de slagroom stijf genoeg is en begint te glanzen.
De benodigde tijd hangt af van de temperatuur, het vetgehalte en de hoeveelheid room.
Klop niet te lang anders wordt het boter en dat is niet terug te draaien.
Zorg ervoor dat slagroom koel is als u deze gaat opkloppen. Het vet in de slagroom is anders te zacht om stijf te kloppen. Ook de mengbeker moet zo koud als mogelijk zijn.

Hoe hoger het vetgehalte, des te eenvoudiger is het om de slagroom tot een stijve massa te kloppen. Koop dus room die minstens 30% vet bevat, 35% is nog beter. Magere room is hiervoor niet geschikt. Opgeklopte slagroom is in de koelkast circa 2 dagen houdbaar, maar zal langzaam z'n stijfheid verliezen en steeds slapper worden.

Wil je slagroom opkloppen die lang stijf moet blijven? Dan kan je tijdens het kloppen Klop-fix toevoegen. Dit verhindert ook dat taarten en gebak die met slagroom bespoten of besmeerd zijn te snel week worden. Door de extra stevigheid van de met Klop-fix opgeklopte slagroom kan je ook mooiere garneringen maken en is de slagroom beter te werken met een spuitzak. (Klop-Fix is een product van Dr. Oetker en is te vinden in de supermarkt)

Opkloppen van eiwit
Zorg ervoor dat de mengbeker geheel vetvrij is. Wrijf hiervoor met een citroen langs de binnenkant van de beker of gebruik azijn. Spoel deze vervolgens uit met water en droog goed af!
Ook de vlinder moet absoluut schoon zijn en vrij van vetresten.
Plaats de vlinder in de zeer schone mengbeker. Doe de eiwitten in de mengbeker en klop 4 min/snelheid 3.5 of totdat het helemaal stijf is. U kunt 2-8 eiwitten per keer kloppen. De tijd voor het kloppen bedraagt circa 1 minuut per eiwit.
Voeg voor een stijver resultaat halverwege het kloppen een snuifje zout toe.
Wilt u suiker, sap of andere smaakstoffen toevoegen aan het eiwit? Doe dat dan pas als de eiwitten al redelijk stijf zijn. Je eiwit is pas helemaal stijf als je de mengbeker kan omkeren zonder dat de massa eruit valt.

Heb je restjes eiwitten ? Je kan deze nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
Maar eiwitten kan je ook invriezen! Hoe doe je dat best? Doe de eiwitten in ijsblokvormpjes en vries ze in. Bewaar ze daarna in een doos of diepvrieszakje in je vriezer. Zo kan je nadien heel makkelijk doseren. De dag voor je de eiwitten gaat gebruiken, plaats je ze in de koelkast om te ontdooien. Het eiwit blijft nog 3 maanden goed in de diepvriezer.

We geven alvast enkele voorbeeld recepten:


Pavlovataartjes

Pavlovataartjes met de Thermomix
Ingrediënten
  • Voor 12 taartjes
  • 2 eiwitten
  • 100 g suiker
  • 1 koffielepel witte azijn
  • 1/2 koffielepel vanille-essence
  • 1 koffielepelmaizena
  • snuifjezout
  • Voor de afwerking
  • 250 gslagroom
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • seizoensfruit naar keuze (aardbeien, meloen, kiwi)
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 110°C
  • Doe de eiwitten in de mengbeker en plaats de vlinder. Sluit het deksel, weeg in een schenkkan 100 g suiker af en zet opzij.
  • Klop de eiwitten stijd met een snuifje zout stijf op, snelheid 4 (zonder tijd)
  • Blijf kloppen terwijl je er beetje bij beetje suiker, azijn en vanille bij doet. Opgepast: klop eerst goed op tot de eiwitten schuimig zijn en voeg later de suiker toe terwijl de Thermomix blijft draaien. Het mengsel meot erg vast aanvoelen.
  • Voeg nu geleidelijk de maizena toe.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en maak kleine ronde taarjtes van 9 tot 9 cm doorsnee.
  • Laat de meringue anderhalf uur in de oven bakken.
  • Snijd het fruit in stukjes, maar houd enkele aardbeien als decoratie.
  • Doe de slagroom en de bloemsuiker in de mengbeker en klop de room op, 30-60 sec./snelheid 3. Hou het mengsel goed in de gaten, zodat je geen boter krijgt.
  • Versier de meringue met slagroom en verse seizoensfruit.


Sabayon

 
Ingrediënten
  • 6 eigelen
  • 100 gram suiker
  • 160 gram witte wijn
Instructies
  • Plaats de vlinder, voeg alle ingrediënten in de mengbeker
  • 8 min/80 graden/ stand 4

Thermomix heeft 17 functies in 1 toestel
Benieuwd naar de andere functies ? Kijk eens naar het overzicht van de vele functies