De Thermomix kan stomen

stomen met de Thermomix

Stomen is een zeer gezonde manier van koken, omdat het vitamines en kleur in voedsel beter vasthoudt dan bij andere mtethoden. Er zijn veel voordelen aan het stomen van voedsel, en de Thermmix maakt het heel gemakkelijk om te doen. Gestoomde voedsel is niet alleen gezonder, maar het kan ook smakkvoller zijn en zijn natuurlijke textuur behouden.

De resultaten met het stomen van de Thermomix zijn aanzienlijk hoger dan wanneer je klassiek gaat koken. Bij klassiek koken van aardappelen en/of groenten moet je water afgieten, dus weg van voedingsstoffen. Je verliest veel waardevolle mineralen en vitamines, in tegenstelling tot stomen.

En daarbovenop kun je smaak toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld bouillon, bier, kruiden, enz. als smaakmakers toevoegen aan je mengbeker, zodat je meer smaak in je eetervaring krijgt. Dit kan je bijvoorbeeld niet in je stoomoven doen.

Hoe ga je tewerk?

Voeg vocht toe want anders zou je niet kunnen stomen (ongeveer 400 gr). Dit kan water, bouillon, saus, kokosmelk, bier , … zijn. Je stelt 10 minuten in en op je middelste bol op je scherm stel je varoma in. Dit op snelheid 2. Dan bereid jej je groentne, aardappelen snij ze in kleine stukken. Maak ze best nie te groot want dan duurt het stomen natuurlijk langer. Voeg je gesneden ingredïetnen toe aan de varomaschaal of varomamandje.

Wanneer je op je scherm ziet dat de varoma-temperatuur is bereikt, voeg je de varoma-schaal of -mandje toe. De tijdsduur is dan afhankleijk van de groenten/aardapplen die je gebruikt en de structuur. We hebben een tabel opgesteld met de meest voorkomende tijden van bepaalde groenten.

Je stelt dus een bepaalde tijd in voor het stomen. Je temperatuur stel je nog steeds in op varoma en de snelheid draai je naar 2. Is je tijd verstreken dan kan je gaan voelen of je ingrediënten goed gaar zijn en indien nodig nog tijd bijstellen.

Door te beginnen met een hete vloeistof (temperatuur varoma) , zorg je ervoor dat je groenten en/of vlees/ vis hun poriën sluiten om zo ervoor te zorgen dat ze hun vitamines en kleur behouden. Als je een vis gaat bakken in de pan, Dan ga je ook van tevoren voor zorgen dat je pan goed warm is. We werken hier op dezelfde manier.

Tips & Tricks bij gebruik van stoom-functie:

  • • Bij gebruik van maximaal 400 gr vloeistof zorg je in combinatie met het varomamandje ervoor dat de inhoudt hiervan niet in het vloeistof hangt. Dit is bijvoorbeeld bij aardappelen lekkerder. Er zijn andere recepten zoals de vol au vent waarbij juist de kipfilet wel in de voelistof zit.
  • • Elk ingredïent heeft zijn eigen stoomtijd. Ik zorg ervoor dat wat het langst gekookt moet worden altijd op onderaan in de varomaschaam en/of mandje zit en in de varoma-tray het minst lang, zodat je bovenste varomatray later kan toevoegen en al je ingrediënten op hetzelfde moment klaar zijn.
  • • Zorg ervoor dat je een kleine opening in het midden van de varoma schaal – tray laat zodat de stoom naar boven kan kome nen terug kan keren via het deksel. Je helpt zo voor een dubbele werking bij het stomen.
  • • De varomaschaal houdt zijn warmte goed vast, dug geen probleem om hem aan de kant te zetten terwij je saus maakt met de rest van de bouillon of een ander vloeistof.
  • • Je plaatst best een bord onder de varomaschaal of varomamandje als je hem opzij zet, er zijn gaatjes aan de onderkatn waaruit water nog kan weglopen.
  • • Je kan deze techniek ook voor grote hoeveelheden gebruiken, Als je een warme kom of een oven op ongeveer 80 graden zet, en de gestoomde groenten hier aan toevoegd en verder kan stomen met de volgende ingrediënten. Dus deze methode kan ook voor grotere hoeveelheden worden gebruikt.
  • • Natuurlijk kun je aardappelen stomen en vervolgens bakken in de pan, of prinsessenbonen stome nen in een koekenpan op middelhoogvuur met een gesnipperde uit (5sec/snelheid 5) bakken.
We geven alvast enkele voorbeeld recepten:

Gestoomde mosselen met Brugse Tripel

gestoomde mosselen in brugse tripel
Ingrediënten

  • scheutje olijfolie
  • 2 kilogram mosselen
  • 4 steeltjes selder
  • 1/2 bos peterselie
  • flesje wit bier (Brugse Tripel)
  • schepje of blokje groentenbouillon
  • Peper
  • Zout
Instructies

  • - Voeg de 3 uien toe aan de mengbeker 5 sec/snelheid 5
  • - Schraap naar beneden
  • - Voeg scheutje olijfolie toe 3 min/100 graden/snelheid 1
  • - Was ondertussen de mosselen in royaal zout
  • - Voeg de selder in grove stukken + peterselie toe 2 sec/snelheid 5
  • - Voeg 1 flesje bier toe + schepje groentebouillon en 150 gr warm water
  • - 5 min/varoma/snelheid 2
  • - Voeg ondertussen de gewassen mosselen toe aan de varomaschaal
  • - 10 min/varoma/snelheid 2
  • - Schep even de mosselen om
  • - Opnieuw 8 min/ varoma /snelheid 2
  • - Serveer met wat sap uit de mengbeker
Tip: Voeg een beetje mossel sap en beetje mosterd bij uw mayonaise en je hebt een heerlijk sausje om in te soppen.
Tip 2: Indien 2 kilo niet genoeg is, kan je terwijl u smult opnieuw mosselen toevoegen aan de varomaschaal en met het zelfde sap een tweede bereiding doen terwijl u van de eerste smult.


Gebakken tong met mousseline saus, gestoomde snijboontjes en aardappeltjes

gestoomde aardappeltjes en snijbonen met de Thermomix 
Ingrediënten

  • 125 gr (30 %) room
  • 500 gr ( eventueel maal 2) snijbonen
  • 500 gr aardappelen
  • 250 gr boter
  • 3 eidooiers
  • peper
  • zout
  • 5 gr ( chardonnay) zachte azijn
  • sap van ½ citroen
  • 200 grgarnalen (facultatief)
  • 4 x tong of ander stukje vis dat je kan bij bakken
Instructies

  • - Voeg de vlinder toe
  • - Voeg 125 gr room toe, sluit mengbeker haal maatbekertje er af en stel snelheid 3, blijf kijken door het gaatje tot de structuur verkrijgt van yoghurt ( ongeveer 1 min)
  • - Haal uit zet koud
  • - Spoel de mengbeker, voeg 400 gr warm water toe en stel 10 min/varoma/snelheid 1.5
  • - Ondertussen schil de aardappelen, spoel ze af, snij ze in schijfjes ( niet te groot) en leg deze in het varomamandje
  • - Was de snijbonen, verwijder de topjes en snij ze in stukjes, leg ze in de varomaschaal verdeeld zowel onderaan als bovenaan op de varomatray
  • - Nadat de thermomix 10 min heeft opgewarmd voeg zowel het varomamandje toe als het varomaschaal
  • - Stel 15 min/varoma/snelheid 2
  • - Controleer de gaarheid, stel eventueel nog bij 10-15 min ( indien aardappelen al gaar zijn, voeg deze toe aan een afgesloten kom dat ze warm blijven)
  • - Zet de groenten opzij als ze gaar zijn, maar hou deze gesloten dat ze warm blijven
  • - Reinig de mengbeker we maken nu de mousseline saus, voeg hiervoor 250 gr boter in blokjes toe en stel 4 min/80 graden/snelheid 1.5
  • - Haal uit zet opzij
  • - Voeg vervolgens ( zonder mengbeker te reinigen) de 3 eidooiers toe samen met 50 gr water, 5 gr (chardonnay) azijn, kruid met peper en zout, voeg de vlinder toe
  • - Sluit met het deksel en pers op het deksel naast het maatbekertje de ½ citroen en verwijder eventueel pitjes
  • - Stel 2 min/70 graden/snelheid 4
  • - Stel opnieuw 4 min/80 graden/snelheid 4 en voeg terwijl de thermomix draait de gesmolten boter toe naast het maatbekertje op het deksel
  • -Ondertussen bak de tongetjes of andere vis wat je voorzien had
  • - Na de laatste 4 min, voeg manueel ( met de hand dus) de opgeklopte room toe
  • - Serveer de vis met de aardappeltjes, snijboontjes en mousseline saus, werk af met garnaaltjes
  • - Ps je kan je aardappelen ook even afbakken in de pan en kruid extra de groenten en aardappelen naar smaak uiteraard

De Thermomix doet alles voor jou