Gezonde hoofdgerechten in de Thermomix

Thermomix gezonde hoofdgerechten in de Thermomix

Elke dag vers en gevarieerd koken! Daar kiezen we toch voor en liefst lekkere gezonde gerechten, ideaal om je familieleden mee te verwennen. Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn! We delen hier alvast 4 gezonde hoofdgerechten.

Stoofpotje met kip en curry
Courgettini met gehaktballetjes
Quinoa ovenschotel
Gevulde kip met broccoli en wortelloof

Stoofpotje met kip en curry

stoofpotje met kip en curry gemaakt in de Thermomix
Geschikt voor

TM5 - TM6

Porties

Voor 4 porties

Ingrediënten
  • 1 limoenen (zeste en sap)
  • 3 kipfilets
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pepertje
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels ghee of arachideolie
  • 1 rode paprika
  • 300 gr stukjes (butternut) pompoen
  • 4 kl rode curry
  • 35 gr vissaus
  • 1 koffielepel cayennepoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel (zachte) currypoeder
  • schepje of builtje kippenbouillon (kippenbouillon van Herkules verkrijgbaar in onze webshop)
  • 500 gr kokosmelk
  • Peper en (kruiden)zout
Instructies
  • - Voeg de zeste van 1 limoen + 2 teentjes knoflook + 1 pepertje ( zonder pitten) toe aan de mengbeker 3 sec/snelheid 8
  • - Schraap naar beneden, voeg rode ui toe 5 sec/snelheid 5 schraap naar beneden voeg 1 eetl arachideolie toe 3 min/100 graden/snelheid 1
  • - Snij de kipfilets in blokjes van 1,5-2 cm kruid met peper en kruidenzout en 1 eetl kurkuma
  • - Verwarm de pan hoog en bak in 1 eetl arachideolie kort de kipfilets stukjes, zet de pan af als kipfilets een korstje heeft ( garen gebeurt straks in het stoofpotje hé)
  • - Voeg in de mengbeker de paprika( in grove stukken zonder pitten) + 300 gr pompoen in grove stukjes ( zonder schil en pitten) 3 sec/snelheid 5
  • - Voeg alles uit de mengbeker even toe aan de pan, voeg zonder mengbeker te reinigen de Blade cover toe en voeg alle ingredienten nu toe aan de mengbeker
  • - Voeg vervolgens voor het stoofpotje nog 4 kl rode curry, 35 gr vissaus, sap van 1 limoen, 1 kl cayennepoeder, 1 eetl komijn, 1 eetl kurkuma, 1 eetl curry, schepje of builtje kippenbouillon, 550 gr kokosmelk, peper, kruidenzout
  • - Meng alles even manueel met lepel
  • - Stel voor tm6 slow cooking 90 min / 98graden en voor tm 5 90 min/98 graden/linksomdraai/snelheid 1
  • - Proef kruid eventueel bij, werk af met limoenpartje en serveer eventueel met bruine rijst of mi

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Courgettini met curry gehaktballetjes

curry gehaktballetjes met courgettini gemaakt in de Thermomix
Geschikt voor

TM31 - TM5 - TM6

Porties

Voor 4 porties

Ingrediënten
  • Voor de currypasta:
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr geschilde gember
  • 3-4 citroengras ( harde buitenkant verwijderen)
  • 1 groen pepertje ( zonder pitten)
  • zeste en sap van 1 limoen
  • 2 kl komijn
  • 2 kl korinader
  • 50 gr arachideolie

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 2 sjalotten
  • 600 gr gehakt
  • 2 eetl currypoeder
  • 50 gr van de gemaakt currypasta
  • arachideolie voor de ovenschotel in te vetten

  • Voor de courgettini en saus:
  • 300 gr kokosmelk
  • 30 gr van de gemaakte currypasta
  • schepje of builtje groentebouillon
  • 200 gr sugar snaps/peultjes
  • 2 courgetten
  • 1 bosje waterkers
  • handvol koriander
  • 1 limoen
  • kruidenzout
  • peper
Instructies
  • - We maken eerst de currypasta ( die komt straks in de gehakballetjes en saus), hiervoor voegen we 2 sjalotten, teentje knoflook, 30 gr geschilde gember, 3-4 citroengras ( harde buitenkant verwijderen), groen pepertje ( zonder pitten) toe 5 sec /snelheid 5
  • - Schraap naar beneden voeg zeste van 1 limoen 3 sec/snelheid 8
  • - Schraap naar beneden voeg 2 kl komijn, 2 kl korinader, 50 gr arachideolie toe 30 sec/snelheid 9 schraap opnieuw naar benden 30 sec/snelheid 9 haal uit zet opzij
  • - Nu maken we de gehaktballetjes, verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden
  • - Voeg zonder mengbeker te reinigen de 2 sjalotten toe 5 sec/snelheid 5 schraap naar beneden voeg vervolgens , 600 gr gehakt, 2 eetl currypoeder + 50 gr v d gemaakt currypasta 1 min /deegfunctie
  • - Voeg scheutje arachideolie toe aan de ovenschotel en maak balletjes van het gehakt
  • - Zet in oven voor ongeveer 20minuten
  • - Zonder de mengbeker te reinigen maken we de saus en stomen we de groenten
  • - Voeg hiervoor 200 gr warm water toe + 300 gr kokosmelk + schepje groentebouillon en 30 gr currypasta, schraap eventueel nog restjes naar beneden bij de saus stel 7 min/varoma/snelheid 2
  • - snij de sugar snaps klein en voeg toe aan de varomaschaal, zet deze na de 7 min op de mengbeker en stel opnieuw 7min/varoma/snelheid 2
  • - Ondertussen maak met de twee courgetten de courgettini met de courgettini maker, hou de overschotjes van de courgetten bij
  • - Voeg de courgettini toe aan de varoma tray ( bovenste schaal van de varomaschaal) , na de 7 min voeg de overschot courgette in stukken toe aan de mengbeker + de waterkers en koriander ( hou een beetje over als afwerking)
  • - zet de volledige varomaschaal met de sugar snaps en de courgettini opnieuw op
  • - 7 min/varoma/snelheid 2
  • - Controleer gaarheid, zet gesloten de varomaschaal opzij
  • - Sluit de mengbeker mix 2 min/snelheid 10
  • - Proef kruid eventueel bij
  • - Controleer de balletjes die zouden nu na ongeveer 20 min moeten gaar zijn
  • - Dresseer het geheel door in een ( verwarmde) schaal de courgettini toe te voegen, daarop de sugar snaps, daarop de saus en de gehaktballetjes, werk af met de waterkers, koriander en de limoen in partjes gesneden

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Recept in video:



Quinoa ovenschotel

Quinoa ovenschotel gemaakt in de Thermomix
Geschikt voor

TM31 - TM5 - TM6

Porties

Voor 4 porties

Ingrediënten
  • 200 gr emmentaler
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode uien
  • 650 gr gehakt
  • 1 eetlepel currypoeder (zachte)
  • 1 eetlepel paprikapoeder (zachte)
  • 2 gele paprika's
  • 1 courgette
  • 200 gr quinoa
  • 10 gr olijfolie
  • 700 gr tomatenpassata
  • Peper en (kruiden)zout
Instructies
  • - Voeg de 200 gr emmentaler kaas toe in blokjes, 15 sec/snelheid 10
  • - Haal uit zet opzij
  • - Voeg 2 teentjes knoflookteentjes toe 3 sec/snelheid 7
  • - Schraap naar beneden
  • - Voeg 2 rode uien toe 5 sec/snelheid 5
  • - Voeg 650 gr gehakt toe + peper+ kruidenzout + 1 eetl currypoeder ( zachte) en 1 eetl paparikapoeder ( zachte)
  • - 2 min /deegfunctie
  • - Verwarm de oven voor op 180 graden
  • - Voeg het gehakt toe aan de ovenschotel ( gehakt zal straks bakken in oven)
  • - Voeg in de mengbeker ( zonder mengbeker te reinigen) 2 gele paprika’s ( zonder pitjes, in grove stukken) 2 sec/snelheid 5, haal uit verdeel de varomaschaal
  • - Zonder mengbeker te reinigen, voeg 1 grote courgette toe ( in grove stukken met schil) 2 sec/snelheid 5, verdeel over de varomaschaal
  • - Zonder mengbeker te reinigen voeg 200 gr ( gespoelde) quinoa toe + 10 gr olijfolie 3 min/ varoma/linksomdraai/ snelheid 1
  • - Voeg 400 gr warm water toe 5 min/varoma/linksomdraai/ snelheid 1
  • - Voeg nu de varomaschaal toe 10 min/varoma/linksomdraai/ snelheid 2
  • - Verdeel de groenten over het ( rauwe) gehakt, daarop de de helft van de tomatenpassata, de quinoa, vervolgens de andere helft van de tomatenpasata tenslotte de emmentaler kaas
  • - Zet voor 30 min in oven
  • - Serveer

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Gevulde (sousvide)kip met broccoli en wortelloof en lichte mousselinesaus

Gevulde (sousvide)kip met broccoli en wortelloof en lichte mousselinesaus gemaakt in de Thermomix
Geschikt voor

TM5 - TM6

Porties

Voor 4 porties

Ingrediënten
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gr pijnboompitten
  • 80 gr olijfolie
  • 4 kipfilets
  • 1/2 eetlepelpaprikapoeder
  • wortelen met loof (wij voorzien 4 wortelen per persoon)
  • 1 broccoli of broccolini
  • 1 citroen
  • 4 eidooiers
  • schepje of builtje groentenbouillon
  • 90 gr boter
  • 80 gr yoghurt
  • 1/2 bosje kervel
  • Peper en (kruiden)zout
Instructies
  • - Voeg 2 teentjes knoflook toe 3 sec/snelheid 8  Schraap naar beneden 
  • - Was 1/3 van het groen van loof (ja inderdaad we gebruiken het groene van de wortel voor de vulling) en voeg daarvan 35 gr toe ( niet de harde stukjes ) 3 sec/snelheid 8  Schraap naar beneden.
  • - Voeg 40 gr pijnboompitten 3 sec/snelheid 8 
  • - Schraap naar beneden voeg 80 gr olijfolie toe en goe wat peper 3 sec/ snelheid 8
  • - Schraap naar beneden , 30 sec/snelheid 3 
  • - Snij de kipfilets in de lengte, niet helemaal door, verdeel de vulling over de vier kipfilets, sluit de kipfilets, kruid aan peper, kruidenzout en paprikapoeder 
  • - Voeg de kipfilets toe aan een vacuumzak, ( zonder koord) en vacumeer.
  • - Voeg de bladecover toe aan de mengbeker en steek de kipfilets in de mengbeker en voeg warm water toe tot de zakjes onderstaan 
  • - Voor tm5, stel 60 min/65 graden/linksomdraai/snelheid1 - Voor tm6 stel sousvide 1u/ 63 graden 
  • - Ondertussen was de brocolini leg deze op de bovenste tray, schil de wortelen, hou nog een beetje groen aan de top ( is straks mooi decoratief), leg deze onderaan in de varomaschaal 
  • - Wens je krielaardappelen hierbij te eten. Snij dan je krielaardappeltjes in stukjes en steek ze in het varomamandje
  • - Pers de citroen uit , schei de eieren, pluk de kervel blaadjes en haal de boter uit de ijskast 
  • - Haal na de 60 min de kipfilets eruit, leg ze tussen twee handdoeken dat ze warm blijven 
  • - Haal water uit + blade, voeg nu 400 gr warm water toe en een schepje groentebouillon,  3 min/varoma/snelheid 1,5 
  • - Voeg na de 3 min de varomaschaal toe 25 min/varoma/snelheid 2 
  • - Als je aardappelen hierbij eet. Stel dan eerst 10min/varoma/snelheid 2 in. Na de 10 minuten voeg je kookmandje met aardappelen toe en doe je nog eens 15minuten/varoma/snelheid 2
  • - Controleer de gaarheid, indien niet gaar zet nog een beetje bij ( naargelang dikte wortel) 
  • - Zet de varomaschaal opzij, laat zoveel mogelijk gesloten dat de groentjes warm blijft 
  • - Haal de bouillon eruit maar hou bij 
  • - Voeg 90 gr boter toe 3 min/80 graden/snelheid 1,5. Haal uit zet opzij 
  • - Voeg zonder mengbeker te reinigen 90 gr van de opzij gezette bouillon toe + sap van 1 citroen, 4 eidooiers, peper en kruidenzout 
  • - Stel 3 min/80 graden/snelheid 3 
  • - Stel opnieuw 3 min/80 graden/snelheid 3 en voeg de gesmolten boter door het gaatje toe in rustig tempo
  • - werk af met 2/3 van kervel en 80 gr yoghurt 20 seconden / snelheid 4
  • - Proef kruid bij, indien de saus niet dik genoeg, voeg nog eigeel of twee toe ( deze kunnen verschillen van grote en zijn de sausdikkers) 
  • - Serveer de groentjes eerst, daartussen de kipfilets in twee gesneden en werk af met kervel en de mousseline saus 
  • - Tip je kan hierbij ook krielaardappelen toevoegen, deze hebben 15 min te stomen eventueel in een stoommandje 

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden

Share
Gerelateerde post
Blog paasbrunch

Paasbrunch

Een Paasbrunch met de familie? 3 overheerlijke Thermomix recepten waarmee jouw Paasbrunch een succes wordt.

Blog deeg in de Thermomix

alles over deeg met de Thermomix

Nu iedereen thuis is door de Corona crisis beginnen we meer en meer zelf brood te bakken.Speciaal een broodmachine kopen? Neen gewoon de Thermomix gebruiken die veel meer functies heeft dan enkel maar brood bakken. Om jullie te helpen bij het maken van brood hebben we een volledige blog opgesteld.