4 heerlijke vegetarische Thermomix recepten

Thermomix Vegetarisch menu

Milieu het gespreksonderwerp van 2019. Dan dachten we wat beter dan enkele vegetarische gerechtjes mee te geven. Probeer jij één maal per week vlees te laten? Of ga je helemaal voor geen vlees? Wij geven je enkele heerlijke vegetarische receptjes mee voor in de Thermomix. Enjoy, want vegetarisch kan ook heerlijk zijn.


Ovenschotel met Quinoa

Ingrediënten
  • 200 gr broccoli roosjes
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 250 gr quinoa
  • 300 gr gruyère kaas
  • 2 sjalotten
  • 10 gr ghee of boter
  • 1 schepje of blokje groentebouillon
  • 2 eetl olijfolie
  • 500 gr (spelt of amandel) melk
  • 50 gr (spelt) bloem
  • 40 gr boter
  • peper, zout, nootmuskaat
Instructies
  • Spoel de quinoa met water voeg toe aan een vergiet, zet opzij
  • Voeg 300 gr gruyère kaas in blokjes toe aan de mengbeker 10 sec/snelheid10, haal uit zet opzij
  • voeg 200 gr broccoli roosjes, 2 wortelen (geschild en in grove stukken) en 1 rode paprika (ontpit en in grove stukken) toe aan de mengbeker 3 sec/snelheid 6
  • haal uit voeg toe aan een vergiet en zet even opzij
  • voeg 2 sjalotten toe aan de mengbeker 5 sec/snelheid 5
  • schraap naar beneden voeg 10 gr ghee of boter + 250 gr quinoa toe
  • 3 min/varoma/linksomdraai/ snelheid 1
  • Voeg 300 gr water en schepje of blokje groentebouillon toe 10 min/varoma/linksomdraai /snelheid 1
  • Voeg twee lepels olijfolie toe aan een ovenschotel, leg hierop de groenten, daarop de quinoa
  • Voeg voor de saus 500 gr (spelt of amandel) melk, 50 gr (spelt) bloem, 40 gr boter, peper, nootmuskaat en zout ( kruid goed) in de mengbeker 7 min/90 graden/snelheid 4
  • Voeg de ½ van opzij gezette kaas toe, 7 sec/snelheid 7
  • Giet over de quinoa en bestrooi met de rest van de kaas
  • Zet in de oven van 180 graden, gedurende 30-40 min

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Notenburger met bloemkool

Ingrediënten

    Ingrediënten voor de notenburgers:

  • 1 teentje look
  • 250 gr (gemengde zoals walnote, amandel, cashew,...) noten
  • 30 gr (spelt) brood
  • 70 gr tomatenconcentraat
  • 10 gr sojasaus
  • 1 ei
  • 1 kl paprikapoeder
  • peper
  • Ingrediënten voor de bloemkool-saus

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 groentebuillon blokjes of schepjes
  • 300 gr (spelt of amandel) melk
  • 10 gr (spelt) bloem
  • 40 gr boter
  • 200 gr gouda kaas
  • peper, zout, tym en nootmuskaat
Instructies

Notenburgers:

  • Voeg het lookteentje toe aan de mengbeker 3 sec/snelheid 8
  • Schraap naar beneden
  • Maak burgers door met een lepel uit de mengbeker te portioneren en er ronde burgers uit te maken met de handen, je kan ongeveer 15-18 burgers uithalen ( je kan ze eventueel invriezen)
  • Bak juist voor opdienen de notenburgers in een pan (let op niet te hoog vuur, zorg dat ze niet verbranden)

Bloemkool-saus:

  • Voeg 200 gr goudakaas in blokjes toe aan de mengbeker 10 sec/snelheid 10, haal uit zet opzij
  • Voeg 300 gr water + groentebouillon toe aan de mengbeker 10 min/varoma/snelheid 2
  • Was ondertussen de bloemkool, maak kleine roosje en voeg deze toe aan het vergiet (hou een klein gaatje in het midden zodat de stoom naar het deksel kan) en hou de kern van de bloemkool bij
  • Als varoma bereikt is voeg de varomaschaal toe aan de mengbeker stel 15 min/varoma/snelheid 2
  • Controleer de bloemkool, eventueel stel nog enkele minuten bij (hangt af van de grote van de bloemkool)
  • Zet vervolgens de varomaschaal opzij maar hou warm
  • Haal het overgebleven vocht uit de mengbeker maar hou bij
  • Voeg de kern van de bloemkool aan de mengbeker 5 sec/snelheid 5
  • Zet de weegschaal aan en voeg het overgebleven vocht toe en voeg melk toe tot je 700 gr afweegt, voeg hierbij de 10 gr (spelt) bloem, 40 gr boter, peper, zout, tym en nootmuskaat 8 min/90 graden/snelheid 4
  • Voeg de opzij gezette gouda kaas toe, 7 sec/snelheid 7
  • Serveer de bloemkool met de saus erover en de gebakken notenburgers ernaast

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Risotto met asperges

Ingrediënten
  • bussel groene asperges
  • 4 eetlepels erwten
  • 1 strengel selder
  • 1sjalot
  • 10 gr olijfolie
  • 25 gr citroenolijfolie
  • 20 gr boter
  • 320 gr risottorijst
  • 60 gr witte wijn
  • 1 groentebuillon blokje of pasta
  • peper, zout
Instructies
  • Water toe aan de mengbeker samen met het bouillonblokje 10 min / varoma/snelheid
  • Was de groene asperges snij de topjes onderaan af en voeg ze aan de bovenste schaal van de varomaschaal, was de selder, snij in schijfjes voeg dit toe aan de onderste schaal samen met de 4 eetlepels erwten
  • Als varoma bereikt is voeg de varomaschaal toe en stel 10 min/varoma/snelheid 2, controleer de gaarheid stel eventueel nog een beetje bij
  • Zet de varomaschaal opzij, hou warm, leg er voor de warmte te houden een handdoek op
  • Haal de bouillon uit de mengbeker maar hou bij
  • Voeg de sjalot toe aan de mengbeker 5 sec/snelheid 5
  • Schraap naar beneden, voeg 20 gr boter en 10 gr olijfolie 3 min/100 graden/snelheid 1
  • Voeg 320 gr risottorijst toe en stoof aan 3 min/100 graden/linksomdraai/snelheid 1 zonder maatbeker
  • Voeg de 60 gr witte wijn toe 1 min/100 graden/linksomdraai/snelheid 1 zonder maatbeker
  • Zet de weegschaal aan voeg de overgebleven bouillon toe en vul aan met water tot je 700 gr op de weegschaal bereikt 13 min/100 graden/linksomdraai/snelheid 1, plaats het varomamandje op het deksel van de mengbeker, zonder maatbeker
  • Laat de risotto na de 13 min 5 min rusten met deksel erop, kruid vervolgens met peper, kruidenzout en voeg 25 gr citroenolijfolie, roer met lepel en verdeel de risotto over vier bordjes en werk af met de groenten

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Ratatouille

Ingrediënten
  • 1 gele paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 10 tomaten
  • 2 eetl bruine suiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 eetl tym
  • 1 eetl (droge) basilicum
  • 1 eetl (droge) oregano
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 1 koffielepel cayenne
  • 70 gr tomatenconcentraat
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode ajuinen
  • 2 + 2 eetl olijfolie
  • groentebuillon blokje of groentebuillonpasta
  • peper, zout
Instructies
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Voeg 2 eetlepels olijfolie in de ovenschotel
  • Was de tomaten, haal het kroontje uit, snij in vier, voeg toe aan de ovenschotel
  • Schil de rode ui, snij in vier leg ze op de tomaten samen met de look ( geschild en in twee gesneden)
  • Strooi hierop 1 eetl tym, 1 eetl basilicum, 1 eetl oregano, 1 eetl paprikapoeder, 1 koffielepel cayenne, 2 eetl bruine suiker of kokosbloesemsuiker en de overgebleven 2 lepels olijfolie zet in de oven gedurende 30 min
  • Was en ontpit de paprika snij in grove stukken, was de aubergine, snij in grove stukken voeg toe aan de mengbeker 2 sec/snelheid 6, haal uit zet opzij
  • Was de courgette, snij in grove stukken 2 sec/ snelheid 5, haal uit voeg toe aan de paprika en aubergine
  • Na de 30 min voeg de inhoud van de ovenschotel toe aan de mengbeker samen met tomatenconcentraat, bouillonblokje of pasta en water tot de massa juist onderstaat 1 min/snelheid 10
  • Voeg de groente toe 10 min/100 graden/linksomdraai/snelheid 1
  • Proef en kruid eventueel bij, werk eventueel af met verse basilicum
  • Serveer met stokje brood, bestrooi met feta of mozzarella voor de kaasliefhebbers

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat.


Benieuwd naar meer leuke recepten ? Kijk eens bij onze vervolmakingsworkshops

Share
Gerelateerde post
Blog paasbrunch

Paasbrunch

Een Paasbrunch met de familie? 3 overheerlijke Thermomix recepten waarmee jouw Paasbrunch een succes wordt.

Blog Babyvoeding met Thermomix

Babyvoeding met THermomix

Thermomix is voor de jonge mama en papa of de grootouders een fantastisch hulpmiddel om de baby zijn of haar eerste papjes te maken.