IJs maken in de Thermomix

Thermomix blog ijs Thermomix

IJsjes, wie is er niet dol op? We geven je enkele heerlijke varianten die je zelf makkelijk kan maken. Van fruitijsjes tot roomijsje of infused ijs met alcohol.

Fruit ijsjes

Frambozenijs met kokosmelk

Frambozen ijs in de Thermomix
Ingrediënten
  • 400 ml kokosmelk
  • 125 gr yoghurt (soja, skyr, natuur,...)
  • 3 eetlepels ahoornsiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 10 gr kokosolie
  • 100 gr frambozen (diepvries)
  • 2 gr vanille-extract
Instructies
  • - Doe de kokosmelk, yoghurt, ahornsiroop, kaneel, kokosolie, frambozen en vanillesuiker in de mengbeker. 10 seconden/ snelheid 10
  • - Schraap alles naar beneden en stel 20 seconden/ snelheid 5 in. Herhaal deze stap tot je een romig egaal mengsel hebt.
  • - Doe het mengsel over in ijsvormpjes en zet minstens 4 uur in de diepvries.
  • - Geniet van deze verfrissende ijsjes.

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat



Basilicum blauwe bessen ijs

De basilicum geeft een extra speciale touch aan je ijs. Heerlijke combinatie blauwe bessen met basilicum.

Ingrediënten
  • 450 grblauwe bessen
  • 130 gr suiker
  • bos basilicum
  • 300 gr room (35%)
  • 1 blikje (305ml) gecondenseerde melk met suiker
  • snuifje zout
  • extra blauwe bessen om te serveren
Instructies
  • - Voeg de vlinder toe aan de mengbeker en de 300 gr room, zonder maatbekertje stel snelheid 3 kijk door het gaatje tot de room is opgeklopt (dit kan van room tot room schillen) ongeveer 1min20 sec
  • - Haal uit zet opzij
  • - Voeg 450 gr blauwe bessen, 130 gr suiker en 1 blikje gecondenseerde melk met suiker (305 ml) en snuifje zout 8 min/80 graden/snelheid 1
  • - Voeg de bos basilicum toe ( met steeltjes ongeveer 30 gr) 1 min/snelheid 10
  • - Laat 15 min afkoelen, voeg vervolgens toe aan de opgeklopte room, meng manueel
  • - Voeg toe aan een diepvriesschaal of een vacuumzak , laat verder afkoelen en vries in voor min 7-8 uur
  • - Juist voor opdienen, haal uit, voeg de helft van het bevroren mengsel in stukken toe aan de mengbeker 7 - 15 sec/snelheid 10
  • - Voeg toe aan serveerglaasje, voeg de andere helft toe en doe dezelfde werking
  • - U kan eventueel de serveerpotjes opnieuw invriezen ( voor max 2-3 tal uurtjes) zodat ze niet te snel smelten en het gemakkelijk is om te serveren bij dessertmoment

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat

Room ijsjes

Vanille- ijs

vanille ijs in de Thermomix
Ingrediënten
  • 400 gr volle melk
  • 200 gr room (35%)
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 165 gr zelf gemaakte vanillesuiker (zie filmpje vanillesuiker) of suiker
  • snuifje zout
Instructies
  • - Voeg 400 gr volle melk, 200 gr room, 4 eidooiers, snuifje zout, 165 gr zelf gemaakte vanillesuiker (zie filmpje vanillesuiker) of suiker toe aan de mengbeker
  • - Snij het vanillestokje door en voeg zowel het vanillemerg toe als de vanillestok toe
  • - Stel 7 min/90 graden/linksomdraai/snelheid 2
  • - Laat afkoelen in ijskast
  • - Haal de vanillestok uit
  • - Voeg toe aan vacuumzak en sluit af of voeg toe aan een diepvriesdoos
  • - Zet in diepvries voor min 6 - 8 uur
  • - Haal het ijs uit voeg de ½ toe aan de mengbeker in blokjes stel snelheid 8-9, kijk door het gaatje naar de structuur
  • - Voeg toe aan een kom, voeg nu de andere helft toe en doe dezelfde bewerking
  • - Zet nog even terug in diepvries zodat je mooie balletjes kan maken
  • - Serveer met aardbeien, blauwe bessen en framboosjes of met chocolade saus naar smaak en believen hé

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat

Toblerone ijs

Toblerone ijs in de Thermomix
Ingrediënten
  • 2 x pakje van 100 gr Toblerone chocolade
  • 250 gr volle melk
  • 6 eigelen
  • 100 gr suiker
  • 2 gr agar agar (faculatief)
  • 250 gr room ( 35%)
Instructies
  • - Voeg 25-30 gr Toblerone chocolade toe aan de mengbeker, Turbo 2 sec, haal uit zet opzij ( voor afwerking strakjes)
  • - Zonder mengbeker te reinigen voeg 250 gr melk, 6 eigelen, 100 gr suiker en de rest van de Toblerone chocolade in blokjes ( zou ongeveer 175 gr moeten zijn .) en 2 gr agar agar (facultatief)
  • - Stel 7 min/80 graden/snelheid 1
  • - Voeg 250 gr room toe 5 sec/snelheid 5
  • - Laat afkoelen, voeg toe aan vacuumzak en sluit af ( zonder te vacumeren) of voeg toe aan een diepvriesdoos
  • - Laat minimum 6-8 uur invriezen
  • - Haal het ijs uit voeg de ½ toe aan de mengbeker in blokjes stel snelheid 7 kijk door het gaatje naar de structuur
  • - Voeg toe aan een kommetje en doe hetzelfde met de rest van het ijs
  • - Tip doe dit eventueel 2 uurtjes alvorens serveren, zo is uw ijs niet te zacht
  • - Werk af met de crumbel van Toblerone

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat

alcohol infused ijsjes

infused watermeloen & nectarines sorbet

watermeloen nectarines sorbet met roze schuimwijn in de Thermomix

Watermeloen en nectarines met touch van roze schuimwijn.

Ingrediënten
  • 450 gr watermeloen (geschild en ontpit)
  • 4 nectarines
  • 10 gr citroen (sap)
  • 250 gr roze schuimwijn
  • 1 eiwit
  • 80 gr suiker
  • 80 gr water
Instructies
  • - Maak suikerwater met 80 gr suiker en 80 gr water 5 min/varoma/snelheid 1. Doe na de 5minuten 10 gr citroensap bij het suikerwater. Haal uit en laat afkoelen.
  • - Doe 1 eiwit in de mengbeker samen met de vlinder. 4 minuten /snelheid 4.
  • - Haal uit en zet opzij
  • - Snij de watermeloen in stukken. Halveer en ontpit de nectarines en sij het vruchtvlees in stukken. Pureer het fruit 20 seconden / snelheid 10
  • - Schraap alles naar beneden. Doe de afgekoelde suikerwater en rosé schuimwijn erbij 30 seconden/ snelheid 5
  • - Doe handmatig de eiwit bij het fruitmengsel, meng rustig alles door elkaar. Doe in diepvries doos/ ijsblokjes doos of steek in een vacuümzak en zet voor minstens 6-8 uur in de diepvries.
  • - Net voor het serveren haal je het uit en voeg het toe aan de mengbeker. 8 - 10 seconden/ snelheid 7 behelp eventueel met de Thermomix pottenlikker door het gaatje. Serveer.
  • - U kan eventueel de serveerpotjes opnieuw invriezen ( voor max 2-3 tal uurtjes) zodat ze niet te snel smelten en het gemakkelijk is om te serveren bij dessertmoment

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat

Aperol- ijs

aperol ijs in de Thermomix
Ingrediënten
  • 4 grote appelsienen (of 5 kleine appelsienen)
  • 100 gr appelsiensap (vers geperst)
  • 60 gr water
  • 60 gr suiker
  • 80 gr Aperol
Instructies
  • - Voeg de appelsienen geschild en in twee gesneden toe aan de mengbeker 8 sec/snelheid 8
  • - Doe dit in een diepvriesdoosje, zet dit voor min 1 uur in de diepvries
  • - Maak suikerwater met 60 gr suiker en 60 gr water 5min/varoma/snelheid 1
  • - Laat dit afkoelen in de mengbeker zonder deksel
  • - Voeg na 1 uur het appelsienmengsel uit de diepvries toe samen met 100 gr vers appelsiensap en 80 gr Aperol 20sec/snelheid 4 (dit bevat nog velletjes appelsien, maar geen nood straks mixen we dit weg)
  • - Laat dit mengsel voor een nachtje of dagje invriezen, haal uit snij in blokjes en voeg toe aan de mengbeker 8 - 10 sec/snelheid 7 behelp eventueel met Thermomix pottenlikker door het gaatje.
  • - U kan eventueel de serveerpotjes opnieuw invriezen ( voor max 2-3 tal uurtjes) zodat ze niet te snel smelten en het gemakkelijk is om te serveren bij dessertmoment
  • - Smakelijk

Wil je dit recept makkelijk afdrukken? Hier kan je het terugvinden in pdf-formaat

Share
Gerelateerde post
Blog deeg

alles over deeg met de Thermomix

Speciaal een broodmachine kopen? Neen gewoon de Thermomix gebruiken die veel meer functies heeft dan enkel maar brood bakken. Om jullie te helpen bij het maken van brood hebben we een volledige blog opgesteld.

samen met kinderen koken met de  Thermomix

Thermomix koken samen met de kids

Wij helpen je opweg met 3 gerechtjes die je samen kan koken met de kids. En natuurlijk erna gezellig de gerechtjes samen opsmullen.